Rómovia z osady Letanovský mlyn sa tešia na nové bývanie

06.09.2006 Levoča

Letanovce 6. septembra (TASR) - Osada Letanovský mlyn v Slovenskom raji by mala byť o pár rokov už minulosťou. Dlhoročné úvahy o presťahovaní vyše 650 oficiá...
Letanovce 6. septembra (TASR) - Osada Letanovský mlyn v Slovenskom raji by mala byť o pár rokov už minulosťou. Dlhoročné úvahy o presťahovaní vyše 650 oficiálne prihlásených obyvateľov do novej lokality sa začali napĺňať vlani, kedy sa rozbehla výstavba inžinierskych sietí. V súčasnosti tam už rastú prvé domy.

\"Do konca roka majú byť hotové štyri radové domčeky, v každom z nich sú štyri byty, takže dovedna to bude šestnásť bytov, \" uviedol pre TASR Ondrej Gabor, tesár zo subdodávateľskej stavebnej firmy Vladimíra Mirgu. Budúci majitelia si \"dvadsať percent z hodnoty bytu musia odpracovať. Pomáhajú nám, ktorí sme vyučení, ale prakticky každú tehlu, každý kváder musia zobrať a položiť na múr, aby si uvedomili, že to robia pre seba, \" poznamenal Gabor.
Na stavbe dnes pomáhalo deväť obyvateľov osady Letanovský mlyn. Pod dozorom skúsenejších stavbárov \"viazali armatúry na vence\", teda železné výstuže do betónových prekladov. Prvý zo štyroch radových domov dokončovali, aby ho mohli čo najskôr zastrešiť. Posledný má zatiaľ iba základy.
Stavbyvedúci Michal Šeleng potvrdil, že budúci obyvatelia musia dvadsať percent hodnoty nového bývania odpracovať. \"Denne ich chodí denne 21 - 23, ale sú dni, kedy príde šesť či deväť. Všetko evidujeme v denníku, počet sa píše každý deň a majú aj vlastné denníky, kde im zapisujeme odpracované hodiny, \" vysvetlil stavbyvedúci.
Starosta Letanoviec Peter Kacvinský dodal, že pracovať neodmieta žiaden z obyvateľov osady, naopak, všetci sa už tešia na nové bývanie. Sťahovanie osady plánovali od roku 1996. Postupne odkúpili pozemky od súkromných vlastníkov, vlani pripravili inžinierske siete a v júni tohto roku začali s výstavbou prvej etapy projektu. Celý projekt zahŕňa výstavbu 24 radových domov s 96 nájomnými bytmi nižšieho štandardu. Každý z nich bude mať obývaciu izbu, spálňu, kuchyňu a sociálne zariadenie. Celkové náklady predstavujú 62 miliónov korún a majú byť hradené zo štátneho rozpočtu. \"Predpokladám, že v závislosti od finančných tokov by mohol byť celý projekt hotový do troch rokov. Obyvateľov osady budeme sťahovať naraz. Súčasné chatrče v osade Letanovský mlyn zlikvidujeme a priestor plánujeme pripraviť na výstavbu rekreačných zariadení, \" priblížil zámery starosta. Dodal, že v novej lokalite by chceli vybudovať aj materskú škôlku, obchod a kultúrne centrum.
Radosť z nového dôstojného bývania za všetkých obyvateľov osady Letanovský mlyn vyjadril Milan Krošček, ktorý tam žije už takmer 49 rokov: \"Čo najskôr aby sme tu už bývali. Je to ťažké, lebo deti teraz chodia do školy a potrebujeme, aby boli čisté, vyobliekané, aby nechodili po blate, ale po asfalte, ako iné deti. Chceme žiť dôstojne. \" Podľa jeho slov osada Letanovský mlyn existuje od roku 1927.
 

Vyberte región